

Syncope and Related Disorders – Certified Training Course

Monday, 13 September 2021

Time	Торіс	Suggested Speaker
8.30-9.00	Registration room	
Chair	Professor Rose Anne Kenny	
9.00-9.30 30 minutes	 Welcome and Introduction Participant Introductions Program Overview 	Professor Rose Anne Kenny Director Falls & Syncope Unit, St James Hospital, Dublin, Ireland.
9.30-10.00 30 minutes	Definitions, Classifications, and Pathophysiology	Professor Rose Anne Kenny Director Falls & Syncope Unit, St James Hospital, Dublin, Ireland.
10.00-11.00 1 hour	Diagnostic evaluation and management according to risk stratification	Professor Geraldine Mc Mahon Emergency Medicine St James Hospital, Dublin, Ireland.
11.00-11.30	Break	
Chair	Professor Rose Anne Kenny	
11.30-12.00 30 minutes	 Diagnostic tests Orthostatic challenge 	Dr Chei Wei Fan Consultant Geriatrician Mater Misericordiae Hospital, Dublin, Ireland.
12.00-12.30 30 minutes	 Diagnostics tests Carotid sinus massage Tilt testing 	Professor Richard Sutton Professor of Clinical Cardiology Imperial College London, UK.
12.30-13.30	Break	
Chair	Professor Rose Anne Kenny	
13.30-14.00 30 minutes	 Diagnostic tests Basic Autonomic function tests Autonomic dysfunction 	Professor Artur Fedorowski Senior Consultant Cardiologist, Karolinska University Hospital, Sweden.
14.00-14.30 30 minutes	Diagnostic tests	Prof Conal Cunningham Director Falls & Syncope Unit, St James Hospital, Dublin, Ireland.



	 Twenty four hour ambulatory and home blood pressure monitoring 	
14.30-15.00	Cases 1&2	Dr Paddy O Donoghue Specialist Registrar in Geriatric Medicine, St James's Hospital, Dublin, Ireland Dr Mustafa Mehmood Consultant in Emergency Medicine, St James's Hospital Dublin, Ireland.
15.00-15.30	Discussion & Close	

Tuesday, 14 September 2021

Time	Торіс	Suggested Speaker
9.00-9.15	Welcome	
Chair	Dr Robert Briggs	
9.15-10.00 45 minutes	 History taking The art, the detail, the steps 	Dr Clodagh O Dwyer Associate Professor, St Vincent's University Hospital, Dublin, Ireland.
10.00-10.20 20 minutes	The overlap between falls and syncope	Professor Rose Anne Kenny Director Falls & Syncope Unit, St James Hospital, Dublin, Ireland
10.20-11.05 45 minutes	Electrocardiographic monitoring (non-invasive and invasive)	Professor Michael Norton Community Cardiologist North East Ambulance Service, UK.
11.05-11.50 45 minutes	 Video recording in suspected syncope In-hospital video recording Home video recording 	Dr Roland Thijs Neurologist, Leiden University Medical Centre, Netherlands.
11.50-12.20	Break	
Chair	Dr Susan o Callaghan	
12.20-12.50 30 minutes	Treatment options in syncope and orthostatic hypotension • Conservative measures	Dr Blaithín Ní Bhuachalla Consultant Geriatrician, Our Lady of Lourdes Hospital, Louth, Ireland.
12.50-13.20 30 minutes	Treatment/management options in syncope and orthostatic hypotension	Dr Amanda Lavan Consultant Geriatrician, St James's Hospital Dublin, Ireland.



	Pharmacology	
13.20-14.20	Break	
Chair	Professor Rose Anne Kenny	
14.20-14.50 30 minutes	Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome	Dr Susan O Callaghan Consultant in General Medicine, St James's Hospital Dublin, Ireland.
14.50-15.10 20 minutes	Heart Failure treatments in older patients with syncope	Professor Caroline Daly Cardiologist, St James's Hospital Dublin, Ireland.
15.10-15.40	Cases 3&4	Dr Kevin Mc Carthy Research Fellow, St James's Hospital, Dublin Ireland. Ms Kate Gee Cardiology Nurse Consultant, University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust, UK.
15.40-16.00	Discussion & Close	

Wednesday, 15th September 2021

Time	Торіс	Suggested Speaker
9-9.15	Welcome	
Chair	Prof Rose Anne Kenny	
9.15-9.45 30 minutes	Brady-arrhythmias in older patients: The Do's and Don't's	Dr Frederik De Lange Consultant Cardiologist, Amsterdam UMC Heart Center, Netherlands.
9.45-10.15 30 minutes	Cardiac testing	Professor Ross Murphy Cardiologist, St James's Hospital Dublin, Ireland.
10.15-11.00 45 minutes	Cardiac pacing	Professor Andrea Ungar Internal Medicine, Careggi Hospital, Firenze, Italy.



11.00-11.30	Break	
11.30-12.15 45 minutes	Cardiac arrhythmias as the primary cause	Dr Jonathan Lyne Consultant Cardiologist & Electrophysiologist, Beacon Hospital, Dublin, Ireland.
12.15-13.00 45 minutes	Treatment of unexplained syncope in patients at high risk of sudden cardiac death	Dr Deirdre Ward Consultant Cardiologist, Tallaght University Hospital Dublin, Ireland.
13.00-14.00	Break	
Chair	Professor Conal Cunningham	
14.00-14.45 45 minutes	Syncope management unit	Dr Rob Briggs Consultant Geriatrician, St James's Hospital Dublin, Ireland.
14.45-15.15	Cases 5&6	Ms. Jane Mudd Cardiology Nurse Consultant, South Tees Hospitals, NHS Foundation Trust, UK. Dr Guilia Rivasi Geriatric ICU, Careggi University Hospital of Florence, Italy.
15.15-15.30	Discussion & Close	

Thursday, 16th September 2021

Time	Торіс	Suggested Speaker
9.00-9.15	Welcome	
Chair	Professor David Bradley	
9.15-10.00 45 minutes	Neurological causes and mimics of syncope	Professor Norman Delanty Neurology, Beaumont Hospital, Dublin, Ireland.



10.00-10.45 45 minutes	Neurological testing	Dr Yvonne Langan Consultant in Clinical Neurophsyiology St James's Hospital Dublin, Ireland.
10.45-11.30 45 minutes	Psychogenic transient loss of consciousness and its evaluation	Professor Gert Van Dijk Neurology, Leiden University Medical Centre, Netherlands.
11.30-12.00	Break	
Chair	Prof Roman Romero Ortuno	
12.00-12.30 30 minutes	 Falls Gait analysis Differential causes for falls Factors complicating history taking related to falls 	Professor Tahir Masud Geriatrician, Nottingham University Hospitals Trust UK.
12.30-13.00 30 minutes	Syncope and the Orthopaedic patient	Dr Helen O Brien Consultant Geriatrician, Our Lady of Lourdes Hospital, Louth, Ireland.
13.00-13.45 45 mintues	Benign paroxysmal positional vertigo	Dr Joanna Lawson Specialist in Falls and Dizziness, Royal Victoria Infirmary Newcastle, UK
13.45-14.45	break	
Chair	Prof Conal Cunningham	
14.45-15.15	Syncope and Frailty	Professor Roman Romero Ortuno Geriatrician, St James's Hospital Dublin, Ireland
15.15-15.45	Cases 7&8	Dr Kay Malomo Registrar in Geriatric Medicine, Mater Misericordiae Hospital, Dublin, Ireland. Dr Ruairi Waters, Consultant Physician, University Hospital Galway, Ireland.
15.45-16.00	Discussion & Close	



Friday, 17th September 2021

Time	Торіс	Suggested Speaker
9.00-9.15	Welcome	
Chair	Professor Rose Anne Kenny	
Panel	Dr Amanda Lavin/ Mr Ciarán Finucane /Ms. Lisa Byrne	
9.15-12.15	 Video Practical Demonstration Sessions FASU Finometer set-up, Active Stand including NIRS NIRS explained Carotid Sinus Massage Tilt testing and interpretation Autonomic Function testing BPPV assessment and intervention ABPM interpretation Rtest interpretation ILR & Remote monitoring Gait assessment in a gait laboratory Frailty assessment 	Video format with review panel discussion
12.15-13.15	Break	
Chair	Professor Rose Anne Kenny	
	Syncope and driving	Dr Orla Collins
13.15-13.45 30 minutes	DVLA syncope guidelines	Consultant Physician, St Vincent's University Hospital
50 minutes		Dublin, Ireland.
13.45-14.15 30 minutes	The clinical nurse specialist in the syncope unit	Ms Lisa Byrne Clinical Nurse Manager, St James Hospital, Dublin, Ireland.
14.15-14.45 30 minutes	Cases 9, 10, 11	Dr Paul Crowley Consultant Neurologist, University Hospital Waterford, Ireland. Dr Robert Bourke Clinical Research Fellow, St James's Hospital, Dublin,Ireland Dr Hilary Cronin Consultant Geriatrician, Midland Regional Hospital,
		Westmeath, Ireland.

